pharmafilter-dutchtainables

Pharmafilter

Pharmafilter is een systeem waarmee afvalwater wordt gezuiverd. Buiten het ziekenhuis staat een installatie die het vaste afval vergist en ontsmet. De installatie zuivert al het afvalwater door de medicinale reststoffen er uit te filteren. Verder haalt het systeem ook ziektekiemen, cytostatica, röntgencontrastvloeistoffen en hormoonverstorende stoffen uit het afvalwater.

Uiteindelijk is de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater volgens Pharmafilter gelijk aan dat van zwemwater. “Een belangrijke mijlpaal omdat ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor 20 tot meer dan 45% van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater”, aldus Bert Palsma, onderzoekscoördinator Waterketen STOWA.

Naast schoon afvalwater zorgt het Pharmafiltersysteem ervoor dat verpleegkundigen minder contact hebben met potentieel besmette voorwerpen op de verpleegafdeling, waardoor ze hygiënischer en sneller te werk kunnen gaan. Zo maakt het ziekenhuis gebruik van biologisch afbreekbare po’s die na éénmalig gebruik vermalen worden, samen met ander ziekenhuisafval zoals etensresten, naaldenbekers, gebruikt verbandgaas en bloedproducten.

Volgens de bedenkers van het Pharmafilter levert het systeem de volgende besparingen en milieuvoordelen op: 555.000 liter warm water per jaar, geen afvalwaterheffing, 50% afvalkosten, 50.000 liftbewegingen en vrachtwagentransport van 3 containers per week.

Contact opnemen

Pharmafilter
IJdock, IJdok 31
1013 MM Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 420 3392
E-mailadres: info@pharmafilter.nl

Andere gezondheid solutions
Tovertafel

Tovertafel

De Tovertafel doorbreekt apathie bij dementie op een vernieuwende en

Pharmafilter

Pharmafilter

De installatie zuivert al het afvalwater door de medicinale reststoffen